Om Fabriken

Åker du till Köpenhamn hamnar du i en kontinental miljö. Människorna är medvetna om omvärlden, men samtidigt så där lagom bekymmersfria. De äter ute, fikar ute och umgås ute. Livet är enkelt, löst och ledigt. Det ville vi ta med oss till Fabriken i Luleå.

Det enkla och spontana – och smörrebröden, förstås. Inte en bar. Inte en krog. Inte en restaurang. Inte ett café. Nej, vi ska inte sätta någon etikett på Fabriken. Det är ett alldeles eget koncept.

Men vi kan berätta att Fabriken är mer jordnära än à la carte-snofsigt. Här är det normalt med spontana besök. Självklart går det att boka bord men det finns alltid plats för dig om du vill slinka in, ta ett glas vin och slå dig ner en stund. Vi som jobbar här gillar att prata med dig och tipsa om vad vi serverar i dag.

I kontrast till det varma och personliga bemötandet är inredningen hard core-industriell med betongbord, armeringsjärn, trädetaljer och ett öppet tak där ventilationstrummorna smyger fram. 

Det er dejligt
Det sägs att smörrebröd är det godaste sättet att gömma en brödbit. Vi vill inte kalla det för rågbrödmackor. För oss handlar det om à la carte på bröd. Från klassikern med leverpastej, bacon och svamp till våra egna kompositioner, varav många inte sett dagens ljus ännu.

I Danmark brukar man äta smörrebröd till lunch men vi serverar våra små älsklingar från samma stund vi öppnar tills sista gästen har gått. Och vi gör dem aningens mindre än i Danmark så att du orkar smaka flera olika sorter. Det finns vissa tumregler som säger att man ska äta sina smörrebröd i en viss ordning. Fisken först, köttet sen och osten sist. Här krånglar vi inte till det. Här gör du precis som du vill. Med eller utan nubbe.

Mer än smörrebröd
Skulle du vilja smaka på något annat har vi även Fabrikens långkok, Fabrikens soppa, några sallader och ost-/charkbrickor på menyn. Och drycker av allehanda slag, varma eller kalla, med eller utan alkohol och med eller utan bubblor. För att göda spontaniteten och vår förkärlek till just bubblor har vi det stående inslaget Bubbelfredag, då du kan fira att det är helg med utvalda bubbelviner till bra pris.

Kaffeluckan mot Storgatan öppnar halv åtta på morgonen. Där kan du köpa med dig riktigt gott kaffe och fånga upp en frukostpåse eller beställa en smoothie på väg till jobbet.

Välkommen till Fabriken. Det er dejlig.